LSH Quiz answers

web space | free hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Date: Thu, 31 Aug 1995 21:01:45 -0700
To: lsh-l@netcom.com
From: "Michael R. Grabois" (orbit@popd.ix.netcom.com)
Subject: LSH Application Quiz answers

A couple of weeks ago, I posted to this group the quiz contained in the LSH
chapter pamphlet of the DC SuperStars Society (circa 1978). However, I
neglected to send the answers, though several people did send me their
answers. Here's the "official" answer key, annotated for your viewing pleasure.


>
>1. Several Legionnaires have died. In which order did they die?
>   a) Chemical King, Lightning Lad, Ferro Lad, Invisible Kid, Triplicate Girl
>   b) Lightning Lad, Triplicate Girl, Ferro Lad, Invisible Kid, Chemical King
>   c) Lightning Lad, Ferro Lad, Triplicate Girl, Chemical King, Invisible Kid
>   d) Triplicate Girl, Ferro Lad, Lightning Lad, Chemical King, Invisible Kid

answer: B
Lightning Lad died real early (Adventure 304, 1963) and was replaced
by his kid sister Lightning Lass (OK, so this time around he didn't
die, but he left and Ayla replaced him). One of Triplicate Girl's
bodies died fighting Computo (ADV 340, 1966) which made her change her
name to Duo Damsel. Ferro Lad died fighting the Sun-Eater (ADV 353,
1967). Invisible Kid was killed by Validus (Superboy 203, 1974), and
Chemical King died preventing the outbreak of World War VII (Superboy
228, 1977).


>2. Rene Jacques Brande is the name of...
>   a) Matter Eater Lad
>   b) The President of Earth
>   c) The Time Trapper
>   d) The man who originally funded the Legion

answer: D
Yeah, this was an easy one. The origin first appeared in Superboy 147
(1968).


>3. Which of the following writers created the Legion?
>   a) Edmond Hamilton
>   b) Otto Binder
>   c) Jerry Siegel
>   d) Jim Shooter

answer: B
Otto Binder created the Legion wrote the story in which the Legion
first appeared, in Adventure 247 (1958).


>4. The Legion Constitution once demanded that members resign if they...
>   a) take the life of a sentient being
>   b) reach the age of 21
>   c) are defeated in battle
>   d) marry

answer: A and D 
Star Boy was forced to resign after killing a man in self defense
(Adventure 342, 1966), but he was later readmitted (even though he
joined the Legion of Substitute Heroes in the meantime). Bouncing Boy
and Duo Damsel were the first to get married (Superboy 200, 1974),
followed by Lightning Lad and Saturn Girl (Superboy and the Legion
237, 1978). Garth and Imra returned following Earthwar.


>5. Which method(s) of flight did Brainiac 5 invent for the Legionnaires?
>   a) Jet Packs
>   b) Repulsor Rays
>   c) Flight Rings
>   d) Flying Belts

answer: C
They're first shown in Adventure 329 (1964), but the story behind them
is in LSH v2 267 (1980). This is the official answer; I don't know if
Brainy is shown to have created the belts as well.


>6. Saturn Girl wasn't born on Saturn. Where was she born?
>   a) Earth
>   b) Daxam
>   c) Titan
>   d) Braal

answer: C
That was another easy one. I think she's introduced as being from
Titan in her very first appearance (Adventure 247, 1958).


>7. Clearly, Lightning Lad is the Legionnaire who has faced the most
>tragedies in his career. In what order did those tragedies occur?
>   a) loss of his right arm, death, being orphaned
>   b) being orphaned, loss of his left arm, death
>   c) death, being orphaned, loss of his right arm
>   d) death, loss of his right arm, being orphaned

answer: D
He died (but later got better) in Adventure 304 (1963), lost his right
arm fighting the Super Moby Dick of Space (ADV 322, 1965), and then
his parents died (Superboy 207, 1975).


>8. The present Legion headquarters was built several years ago by the United
>Planets to replace the original clubhouse. What was the final disposition of
>the original clubhouse building?
>   a) It was destroyed by the Fatal Five
>   b) It was given to the Legion of Subsitute Heroes
>   c) It was turned into the Legion Museum
>   d) It was melted down by Superboy and Sun Boy to preserve Legion secrets

answer: B
It was destroyed in a battle with the Fatal Five, and they tossed it
on the scrap heap. The Subs picked it up later and turned it into
their HQ (Superboy 211, 1975).


>9. Which of these Legionnaires once had super powers greater than Superboy's?
>   a) Star Boy
>   b) Ultra Boy
>   c) Cosmic Boy
>   d) Sun Boy

Answer: A
Star Boy was given powers by a passing comet (ADV 282, 1961) equal to
Superboy's (except he could see through lead but not copper) but also
with "electrical vision". These later wore off, and all he was left
with were his original gravity-enhancing powers.


>10. Matter Eater Lad left the Legion for which of these reasons?
>   a) he died
>   b) he got married
>   c) he got drafted
>   d) he killed someone in self-defense

answer: C
He got drafted... to run for political office (Superboy 212, 1975).


>11. Which Legionniare is the last survivor of his world?
>   a) Superboy
>   b) Mon-El
>   c) Timber Wolf
>   d) Element Lad

answer: D
Element Lad is the last survivor of Trom (Adventure 307, 1963).


>12. Match the Legionnaires and their real names:
>   a) Mon-el            aa) Reep Daggle
>   b) Chameleon Boy     bb) Lyle Norg
>   c) Wildfire          cc) Lar Gand
>   d) Invisible Kid     dd) Drake Burroughs

answer:
a- cc; b- aa; c- dd; d- bb



Here's the scores (out of a possible 12)

Karen Y. Peck   8-1/2
Yeechang Lee    9
Robert Seward   10
Greg Morrow     10
Mike Morris     11

I also posted this on Compuserve; Joanna Sandsmark got an 8, but Jeff Moy
only scored a 7-1/2. Jeff's comment about his score: "Aaaargh!  I have
shamed myself in front of Legion fans.  Well, at least I know alot about the
new history.  :)"


Comments? Suggestions? Send 'em to me at WizardImps@hotmail.com

Astra logo Page content and layout © 1996-2000 Michael Grabois and Astra Enterprises.
Last updated: August 7, 2000